Skip navigation.

Online Record Store - Vinyl Records - Schallplatten 


LP-CD Webshop
Buy-Sell-Trade
Music source of Psychedelic-Progressive-Rock-Soul-Funk-Folk-Jazz-Heavy-Soundtracks-Oldies-Pop/Disco-Blues-Garage Beat-New Wave

Blogs

A nap lemeze, avagy milyen jó albumot hallgattam ma 6.

Kis kihagyás után egy bombasztikus albumot ajánlanék minden ínyencnek!

Olaszországot megannyi érték alapján lehetne felsorolni, de a muzikalitásuk felettébb első helyen van nálam.

Premiata Forneria Marconi, rövidebben PFM nevű csapat a talján prog rock legismertebb bandája. 1972-es első lemezük maga a csoda! Persze az utánna következő még vagy 3-4 album is fenséges. Már a hangszerelés is unikum a fülnek ilyen instrumentumokkal mint pl: Hegedű, Csemballó, Mellotron, Moog, Hammond orgona, akusztikus gitárok, fuvola, mandolincsello...

Egyébként annyira felfigyeltek a csapatra, hogy még a híres szövegíró Pete Sinfield is bedolgozott a PFM későbbi lemezein. Csak a gyengébbek kedvéért említem meg, hogy a King Crimson-ról van szó.

Az Olasz művészet a borítóra is rányomta a pecsétjét, de ha az egér bal gombját nyomjátok meg, akkor hallhatok a lemezről egy számot! Természetesen kapható üzletünkben CD-n éppen...

http://mediaboom.org/uploads/posts/2010-01/1264338003_izmenenie-razmera-izmenenie-razmera-pfm-1-front.jpg

A nap lemeze, avagy milyen jó albumot hallgattam ma 5.

Egy régen játszott lemezt tettem ma fel a boltban. Oda is tekertem hangerejét az erősítőnek, hát úgy még nagyobbat ütött!

Kicsit nosztalgiáztam is, mivel lehet vagy 3-4 éve amikor megkért egy számomra nagyon kedves zenész, hogy másoljam már át Neki az első Flock albumot. Annó az együttesével Veszelinov Andris-ék játszották is a Clown című számot, de még hogy! Sajnos ilyen zenék ma már nincsenek, és a Syrius kiváló dobosa is elment már...

Igen a Flock nevű együttest emelném ki a mai nagy dobások közül amit hallgattam.

1969-ben jelent meg ez a remekbe szabott Blues-Jazz Progressive műfajban pásztázó album. A bandát a hátsó borítón nem kissebb név méltatja mint John Mayall!

Figyelemre méltó a hegedűjáték a lemezen, amit Jerry Goodman követett el. Nagyon prog rock módon szól, engem az East of Eden, vagy Family hegedűhangzásra emlékeztet. Szerencsére az utóbbi bandák is óriásiak voltak!

http://4.bp.blogspot.com/_kMkWq1e4b7s/Sj4kn33M8QI/AAAAAAAACUg/HGMHAKSwsYw/s400/front_cover_small.jpg

 

 

A nap lemeze, avagy milyen jó albumot hallgattam ma 4.

Mai desszertünk egy kanadai származású énekes aki a legendás Blood Sweat &Tears zenekarral lett világhírű!

David Clayton-Thomas a becses neve. 1969-ben jelent meg első szólólemeze a Decca kiadónál. Kitünő blues muzsika található rajta, izes Hammond B3 orgona riffekkel, fúvósokkal. Személy szerint ezt az albumot hangosan ajánlom hallgatni, de ha nincs meg a gyüjteményben, akkor van rá lehetőság tőlünk megrendelni. Éppen van egy eredeti példány boltunkban.

A Tobacco Road című sokak álltal átdolgozott számot ilyen jól még nem hallottam!

http://cdn3.ioffer.com/img/item/112/847/432/fILE.jpg

A nap lemeze, avagy milyen jó albumot hallgattam ma 3.

Amerika, 60-as évek vége, hippi mozgalmak arany kora! Ebből a korszakból egy tipikusan bele illő bandát hallgattam tegnap délután. Iron Butterfly Metamorphosis című albumát.

Már a lemez borítója is elképesztő és meghökkentő. Gyönyörű kihajtható, belűl sok képpel, hátulján festménnyel, és a front cover-en az alfa és omega szimbólum, a kezdet és a vég, 2 ellentét. Sziklapartot csapkodó vízhullám, rajta egy bőlcsővel, mellette egy koporsóval. Hajnalhasadás van, de már alkony is. Vas pillangó együttesnév választás szerintem telitalálat!

Maga a zene is ilyen meglepetéseket tartogat.  Fajsúlyos gitárok, progresszív témák, igazi rekedt énekhang ami kis hazánkban szinte csak Jackie Orszáczky Miklósnak volt. Érdekes, hogy a csapatot mindenki a sláger számuk alapján ismeri In a gadda da vida, pedig nem az a legjobb:-) Érdemes ezt a terjedelmesebb számot végighallgatni: bötty ide

http://img11.nnm.ru/2/b/b/5/f/2bb5f49c95ce0664591052cd1377b60e_full.jpg

A nap lemeze, avagy milyen jó albumot hallgattam ma 2.

Egy öreg, ámbár időtlen klasszikus angol bandát a Moody Blues-t hallgattam ma hanglemezről!

A csapat nevével ellentétben nem blues-t játszik, inkább progresszív rock-ot, de nagyon igényes, jól hangszerelt és emészthető formában! 1969-ben megjelent To Our Children's Children's Children albumuk remekbe szabott zene!

Könnyed, lebegő számok, elgondolkodtató szövegek. Személy szerint, nekem az egyik kedvenc hangszeremet Ők fő hangszerként használták. Ez a Mellotron, aminek a hangja önmagában a korszak misztikuma, és progresszív hang csodája. Egyébként itt jegyzem meg, hogy angol találmány lévén, majdnem a Moody Blues hozta be a köztudatba eme hangszert. Elsőként legjobb tudásom szerint Graham Bond 1966-os lemezén a There's a Bond between us-on tünik fel Mellotron!

Hallgassunk meg egy igazán tipikus számot a lemezröl : Candle of Life

http://www.progarchives.com/progressive_rock_discography_covers/224/cover_2254199102009.jpg Természetesen, a vinyl lemez kapható üzletünkben!

A hét lemeze, avagy milyen jó albumot hallgattam...

Az olaszok csak Maestro-ként emlegetik. Élő legenda, mint zeneszező, hangszerelő. Több mint 500 filmhez készített zenét a műfajok szinte minden tárhelyét kimerítve. Hangszerelése brilliáns, sziporkázó és gyönyörű.

Személyes kedvencem, és szerintem minden filmzene kedvelő tiszteleg előtte. Persze, hogy Ennio Morricone akiről szó van!

1971-ben a nagy western korszaka vége felé, ámbár zeneileg a  csúcson készítette el a Giu La testa, nálunk a Maréknyi Dinamit címet viselő James Coburn, Rod Steiger féle ma már kultikussá vált filmet.

Hangszerelése elképesztő! Jazz-es dobseprű, pazar nagyzenekar, kiváló tempóváltások és nem utolsó sorban az angyali Edda Dell'Orso hangja. Egyébként Edda állandó társa volt Morricone-nak, ha csak a Volt egyszer egy vadnyugat csodálatos ének vokáljára visszaemlekszünk. Nem sok zene vált ki emberekben olyan emócionális érzéseket, könnycseppeket mint Morricone.

Hallgassuk hát meg az album fő tételét: Ennio Morricone & Edda Dell'Orso

Természetesen a dupla díszkiadású cd lemez rendelhető boltunkban!

http://www.dustygroove.com/images/products/m/morric_enni_giulatest_102b.jpg

A nap lemeze, avagy milyen jó albumot hallgattam ma!

Mi is az téma amiről mindig tudok írni, felszabadultan, őszintén, és még talán szakszerűen is...hamár blogbejegyzés!?

Persze, hogy a zene, és mondjuk ami friss élmény bennem, amit éppen hallgattam ma!

Nem kérdés, hogy jobbnál jobb lemezek, CD albumok szólnak körülöttem. Ez az egyik szerelmem...

Ezeket szeretném, olyan emberekkel is megosztani, akik netán nem ismerik a lemezt. Tehát valami képet kapjon, link segítségével belehallgathasson, a kritikámból okuljon, vagy csak hozzá szóljon...

Tehát, ma több lemez mellett amit kiemelnék, az egy számomra unikális, már 40 éves, és még mindíg újat mutató album. Az Angol Prog Rock másodvonalbeli, zseniális tudású bandája a Gentle Giant első lemeze!

http://www.johnmcferrinmusicreviews.org/ggiant.jpg

A banda debütáló albuma kicsit aluléertékelt szerintem, mivel sokkal több van benne, mint a kevesebb mint 40 perc progresszívitás.

Mutattam az üzletemben ma egy vásárlónak, aki imádja a Van Der Graaf Generator-t, vagy a Genesis, King Crimson féle angolszász vonalat, mégsem ismerte a szelíd óriást... Megmondom őszintén, nem vette meg, mást vitt helyette, de tudom miért, és nem bánom. Túl nagy figyelem kell ehez az albumhoz, elég komplex muzsika, nem érezte úgy át, ahogy azt otthon pl nyugodt körülmények közt megfülelhette volna. Nem bánom, mivel így végig tudtam hallgatni, nem kellett kivennem a CD játszóból. Kb 1-2 éve nem hallottam, újabb csodákra lettem figyelmes.

Barokk kori hangszerelés a klasszikus Hammond orgona, szaxofon, gitár, dob és egyéb finomságok mellett... Zseniálisan összetett, bonyolultság, és egyben inteligens muzsika jellemzi Őket. 

Itt ajánlanék is egy számot az albumról, ide kattintva meghallgathatod a lemez utolsó előtti dalát 1970-ből!

A sok váltás, zenei struktúra amit használnak időtálló, mitöbb, mondanám, hogy bárcsak hallanék ilyet ma is:-)

Szerencsénkre ez a korszak bővelkedik gyöngyszemekben, nem kell sokat várni, hogy újabb rövid albumajánlót írjak a Victor Audio blogjába. Természetesen több műfaj is lesz, nyilvánvalóan a lemezboltunk profiljából merítve.

"Music is the best" (Zappa)

A hanglemez mint stílust hordozó zeneforrás

Úgy érzem manapság a retró lázban a hanglemezeknek igen fontos szerepe van!

Igaz számomra sosem ment ki a divatból eme életérzés. Már a zene minősége... fokozhatjuk még a borítót nézegetve?

Kétségtelenül egy korszak lenyomatát tarthatjuk kezünkben, amit más hanghordozó nem igazán tud.

Egy törzsvásárlónk fantasztikus dolgot mutatott nekem. Olyan képkeretet csináltatott, amiben hátul tetszés szerint beletehet és cserélhet hanglemezborítókat. Mondanom sem kell szép, dekoratív és vastag képkeret ami nagyon jól mutat. Nincs rajta üveg, hogy kedvenceinket szinte bármilyen szögböl jól láthassuk.

Gyorsan beledobtunk néhány attraktív 60-as évekbeli jazz lemezborítót, és valami nagyon szépet láttunk.

Ezt az életérzést nagyszerűen tükrözi eme link:

Audrey-ra kattintva kicsit elmerenghetünk milyen is volt az a világ:

audry-hepburn-digs-records-noblock

Jazz, hanglemez, jazzvacsora, zene, lemezbolt, Interjú – Victor Audio

Amikor kellően belefáradok és elég pénzem lesz, hogy elégedetlen legyek akkor szeretném megnyitni a saját üzletemet, nem üzleti alapon. Egy olyan boltot, ahol a Pop, Csajok, Satöbbi lemezboltját és A szerelem hálójában könyves kuckóját gyúrták össze, persze kevéssé szociálisan érzékeny kiszolgáló személyzettel. Amíg ennek megvalósításán dolgozom, bemutatnék egy követendő példát, aki a saját hobbiját emelte üzleti és életcéllá. Szóval követve az eddigi vinyl kalandozásokat mai interjúalanyunk a Victor Audio ügyvezetője Dudar Viktor.

A vinyl lemezek ismét reneszánszukat élik, viszont ti nem most nyitottatok boltot. Mesélnél a kezdetekről?
Üzletünk, még az előző évezredben nyílt. Elsődleges oka a zene szeretete volt, valamint,az akkor igen mostohán kezelt fekete lemezek iránti rajongás. Magyarországon, a 90-es években ez igen extrém vállalkozásnak számított, minden új album CD jelent meg és kezdtek megjelenni a régebbi zenék is a “menő” hanghordozón. A legtöbb lemezgyűjtő ebben az időszakban adta el gyűjteményét, váltott CD-re. Elsősorban a minőség, a hosszú élettartam reményében. Ebből is látszik, hogy a vállalkozás nem a legtökéletesebb kifejezés az általunk működtetett boltra, inkább kulturális misszió szerepét töltjük be a műanyag-digitális világban.

Milyen zenei kötődéssel kezd az ember hanglemezt gyűjteni, árulni?
Olyan családban nevelkedtem, ahol mélyen gyökerezett a zene szeretete, valamint a minőségi zenehallgatás igénye. Édesapám több, mint negyven éve gyűjt hanglemezeket. Innét már egyenes út vezetett a lemezjátszóig, a fekete korongokig. A kezdetekben főként metal zenékből álló saját gyűjteményem az évek során kibővült, átalakult, nem kis túlzással igényesedett. A “törzsfejlődés” jelen állása szerint ma a kedvenceim, a teljesség igénye nélkül pl: Yes, Syrius,Frank Zappa, Miles Davis, Dave Brubeck, Jimmy Smith, Chicago, Emerson Lake and Palmer,Jimi Hendrix, vagy akár a Beatles-t is mondhatom. Sorolhatnám végtelenségig szinte. Sokszor mondom is, az élet rövid ahhoz, amennyi jó lemez, zene van amit nem fedeztünk még fel…
A zenei kötődés mellett szakmailag is közel állunk a hangokhoz. Érettségi után Budapesten hangmérnöknek tanultam. Közben itthon megvalósítottuk édesapám régi vágyát, megnyitottuk a hanglemezboltot.

Miért éppen Kecskemét?
Itt lakom, lakunk. Ez tűnt, a legkézenfekvőbbnek, végül is Kodály városában vagyunk… Sikerült egy hangulatos, belvárosi üzletet bérelni. Itt kezdtük a tevékenységet minimális készlettel, valamint pár Vintage, old Hi-Fi-vel. Ez mellett a Budapest központúság ezen a területen is megfigyelhető, egy olyan méretű város, mint Kecskemét 5-6 olyan üzletet tudott eltartani, ahol CD-t árultak, de LP (vinylemez) kereskedelmével senki sem foglalkozott, Pesten ennél jobb az arány. Ettől függetlenül nincs okunk panaszkodni, mert az ország minden részéről, sőt külföldről is szép számmal vannak vásárlóink. Az aukciós oldalak, honlapunk segítségével mostanra eltűnt az a távolság, ami vidéki boltként a korábbi években hátrányt jelenthetett.

Ki jár hozzátok vásárolni?
Vásárlóink többsége a 30 év feletti korosztály, gyűjtők, audiophile kultúra megszállottjai. Örömteli, hogy egyre több fiatal is megérzi a hanglemez varázsát, tudják, hallják a különbséget. Annak ellenére, hogy ismét menő vinylt hallgatni, mondhatni reneszánszát éli a hanghordozó ez a zenei világ egy külön életforma, kulturális közeg.

Esetleg egy-két sztori az elmúlt évekből?
Most karácsonykor történt, hogy két amerikai turista Los Angelesből járt nálunk. A városban sétálva találtak az üzletre, dicsérték a kínálatot, a lemezek között fényképezték egymást.
A minap egy igazi csemegét kellett megszerezni az 50-es évek derekáról. Az előadó neve Kid Baltan, eredeti nevén Dick Raaijmakers. A szám az egykori Delta tudományos fantasztikus film címzenéje volt. Bizony onnan tudtuk bevadászni,ahol maga a dal is készült. Hollandiából, a Philips kutatólaboratórium közeléből.

Mesélnétek arról, hogy mi a sorsa egy hozzátok bekerülő korongnak? Mi a jellemző kereskedelmi út?
Ma már nem könnyű zeneileg értékes és jó állapotú lemezeket beszerezni. Mi is a világ minden pontjáról vásárolunk. A hozzánk bekerülő hanghordozókat, amelyekből ma már csak a jó állapotúakat vesszük meg, egy speciális erre a célra kifejlesztett VPI hanglemezmosó géppel áttakarítjuk majd nylon védőtasakba téve kategorizáljuk. A katalógusba a nemzetközi minősítés alapján borító és a lemez állapot, a vinyl egyéb információi kerülnek felrögzítésre.

A bolt igazán hangulatos, de itt vagy a neten erősebb a vásárlóerő?
Ma már nem probléma egy vagy több LP biztonságos szállítása, az internet biztosította előnyökkel nem versenyezhet a személyes kontaktus, a hanglemez meghallgatásának lehetősége, ezen a területen sem lehet megállítani a technológiai fejlődést, ma már elsősorban az on-line vásárlás a gyakoribb. Érdekességképp jegyzem meg, hogy az elmúlt hónapban Hirosimába, Mexico Citybe, Moszkvába küldtünk csomagot, de ment lemez Jászszentadrásra is.

Mit hallgattok?
Jazz-t hallgatunk, főként modern jazz-t. Az 50-es, 60-as évekből, eredetiben, LP-ről. Rengeteg tehetséges előadó és nagyszerű sláger származik ebből a korszakből, mint például John Coltrane, Charlie Mingus, Bill Evans, Shelly Manne, Cannonball Adderley, vagy akar a Magyar Modern Jazz Anthológia. Ez mellett a 70-es évek eleje még a kedvencem. Az úgynevezett Progresszív Rock- Jazz-Blues fuzió. Itt megemlíthetem akár a Syrius, Cressida, Graham Bond, PFM, Flasket Brinner, Diabolus zenekarokat, de a sor még folytatható, és meddig…

És min?
Linn Sondek LP 12 lemezjátszó Ittok karral, EMT Van Den Hull tuningolt hangszedő, csöves MC előerősítő, McIntosh C20, C8 fullcsöves dual mono előerősítő, és szintén McIntosh MC30 monoblokk pár, természetesen az is csöves, mivel ezek az 50-es évek végéről származnak. Amin megszólal az egy kaliforniai gyártmányú, 70-es évekbeli különlegesség, darabonként 50kg-os AMT ESS állódobozok. Kábeleknek mindenhol a rendszerben egy kedves barátunk Bay Zoltán(BayAudio) által forgalmazott Litze típusú kábeleket használunk. Megjegyzésként említem, ha valaki csak a nagy márkaneveket részesíti előnyben, hogy előtte évekig, drága Audio Note/Kondo Litze réz összekötőkábeleket hallgattunk és ezt váltottuk ki.

Az üzlet nagyon családias, a falon több fénykép, mesélnél ezekről?
Mivel amatőr szinten én is zenélek, jazz orgonálok, folyamatosan “termelődnek” az újabb sztorik. A bolt érdekessége, ami szerintünk; egyedülálló világviszonylatban is egy gyönyörű állapotú Hammond orgona faszekrényes csöves Leslie-vel. A Kecskeméti Jazz Napokon Rhoda Scott használta a hangszert, dicsérete és jókívánságai a kottatartón olvashatók. A falon található fényképeken azok a zenészek, művészek láthatóak, akikkel személyes kapcsolatban kerültem, többek között Joey De Francesco, Jackie Orszáczky Miklós, Rhoda Scott, Colosseum, Focus, Brian May

Kedvet kaptál a fekete korongokhoz, szeretnéd érezni az igazi zene illatát, vagy a jazzvacsora előételét keresed? Sétálj el Kecskeméten a Vörösmarty utcába, persze mehetsz virtuálisan is…

 

A cikk forrása : Jazzvacsora   • 2010. január 25.

Első Magyar Hammond orgona fesztivál

Első magyar Hammond orgona fesztivál

A Hammond orgona történelmi jelentőségű találmány, hiszen az első olyan elektromechanikus hangszer, ami világra szóló karriert futott be, és ezzel vetekszik elektromos gitár sikerével is.
Hangját sokan ismerik, de ezt a valaha nagyon népszerű, mára háttérbe szorult hangszeróriást nem. A huszadik század derekán példátlanul elterjedt volt, mostanra a gyűjtők és ínyencek házi stúdióiba került. Koncerteken elvétve láthatjuk, pedig volt idő, amikor nélküle nem létezhetett sikeres együttes, mozi, rádióműsor vagy sportközvetítés.
Ma ismét reneszánszát éli a Hammond orgona, egyre több zenész fordul a szintetizátorok és digitális hangok helyett a legendás hangszínek felé. A kétnapos fesztiválon olyan magyar zenekarok játszanak, amelyekben kulcsszereplő a Hammond orgona.
A program az Artisjus (www.artisjus.hu) támogatásával jött létre.

Első magyar Hammond orgona fesztivál, 2010. április 8-9.
A rendezvény helyszíne: Take5 klub (Budapest VI., Paulay Ede u. 2.)
Belépő: egy napra 1200 Ft, két napra 2000 Ft

Program:

április 8. csütörtök:
kapunyitás: 20h
21h: Kaltenecker Zsolt - Martonosi György duó
22.30: Kéknyúl Hammond Band, vendég: Barabás Lőrinc

április 9. péntek:
kapunyitás: 17h
17h-20h: Workshop: digitális orgona-klónok bemutatója
21h: Fassang László - Szokolay-Dongó Balázs duó
22.30: B2B3 trió, vendég: Tóth Vera és Koós Réka

A produkciókról:

Kaltenecker-Martonosi duó:
"Kaltenecker Zsolt az egyik legjelentősebb zongorista... Először is figyeljük meg briliáns technikáját, ami leginkább Oscar Petersonra vagy más hasonló színvonalú zongoristára emlékeztet bennünket. Frazeálása olyan egyéni, ami mindenki mástól megkülönbözteti. Emellett harmóniai érzéke is fantasztikus..." (Musee Magazine - Yuichiro Takagi)
Martonosi György a kilencvenes évek óta vezeti a Drum-Art Dobiskolát, tizenegy évig a Zenész szakírója, majd a Dobosmagazin szakmai munkatársa. Országos és nemzetközi dobos rendezvények, nemzetközi mesterkurzusok szervezője, résztvevője. Emlékkoncertek, Dobosok Farsangja Nemzetközi Zenei Gála 12, Dabasi Világzenei Dobos gálák rendezője, résztvevője. Csíkszeredai nemzetközi DOB-BAN fesztiválok védnöke. Tankönyveket ír, kurzusokat tart országszerte.
A jórészt ismert rock- és jazztémákat feldolgozó közös projectben Kaltenecker retró hangzású, ugyanakkor modern stílusú orgonajátéka és Martonosi old school, "koszos" dobolása igazi, jó értelemben vett örömzene forrásai.
www.myspace.com/zsoltkaltenecker
http://www.martonosi.hu/

Kéknyúl Hammond Band:
A Kéknyúl zenekar az országban egyedül álló felállásban játszik szórakoztató orgonás jazzt és funkot. A vezető szerep mellett a basszus is a Hammond orgonára hárul, amit dob, gitár és három tagú fúvós kar egészít ki. A műsor javát saját dalok teszik ki, amit a klasszikus korszak orgonistái iránti tiszteletből néhány ismert darab feldolgozása egészít ki. Zenéjüket mindenkor a vidám, lendületes témák és elmélyült szólók jellemzik. A zenekar vezetője Premecz Mátyás, aki az elmúlt években a múlt század elektromechanikus hangszereinek megszállotjaként számos együttes (Barabás Lőrinc Eklektric, Qualitons) zenéjébe igyekszik becsempészni eme régiségeket. A csapat vendége a jazzt a poppal kiválóan ötvöző Barabás Lőrinc lesz.
Premecz Mátyás – Hammond orgona
Badics Márk – dob
Jász András – altszaxofon
Ávéd János – tenorszaxofon
Bognár Attila - pozan
www.myspace.com/keknyul

Fassang László – Szokolay-Dongó Balázs duó:
A világ legrangosabb orgonaversenyeinek győzteseként és díjazottjaként Fassang László pályája 2002 óta töretlenül ível felfelé. Diplomáit a budapesti Zeneakadémián és a párizsi Conservatoire-on szerezte. Tanulmányait megszakítva 2000-ben egy évet töltött Japánban, ahol a Sapporói Koncertterem rezidens orgonistája volt.
2002-ben a kanadai Calgary-versenyen elnyerte az improvizáció aranymedálját, 2004-ben pedig neki ítélték oda a világ legjelentősebb orgonaversenyének tartott Chartres-i verseny interpretációs nagydíját és közönségdíját. Szólólemezei jelentek meg Japánban és Franciaországban. Világszerte koncertezik, emellett a spanyolországi San Sebastian Zeneművészeti Főiskoláján improvizációt tanított. Szakértőként részt vett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonájának építésében. 2006 óta a Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek művészeti vezetője. Ugyancsak 2006-ban Liszt Ferenc-díjjal és Prima Díjjal tüntették ki. 2008 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgonatanára lett.
Szokolay-Dongó Balázs fantasztikus tehetséggel játszik bármilyen fúvós hangszeren legyen az fémből, fából, vagy netán plasztikból. Folyamatosan járja a világot, turnézik. Többször megfordult már Japánban, Hollandiában, Franciaországban, Angliában, Olaszországban, Németországban és a környező országokban. A Skót Királyi Akadémia meghívására Skóciában tartott előadást a dudáról. Több zenekarban játszik, nagyon különböző stílusokban: a tiszta népzenétől a jazzes megszólaláson át a teljesen szabad zenéig. Játéka, bármilyen stílusban szólaljon is meg, mindig népzenei alapokon nyugszik, és mindig felismerhetően "Dongós".
A klasszikus orgonairodalom megszólaltatása mellett Fassang László fontosnak tartja az improvizáció hagyományának ápolását. Ennek kapcsán igyekszik a hangszer lehetőségeit különböző zenei stílusok - jazz, illetve tradicionális zene - szintézisén keresztül is bemutatni. Ebben a szellemben ad koncertet most Szokolay-Dongó Balázzsal, aki kiváló és rendszeres partnere a stílusokat átívelő improvizatív esteken.
http://www.fassang.hu

B2B3 trió:
A B2B3 tró 2008 januárjában alakult. A három muzsikust a közös zenei irányultság és az azonnal megnyilvánuló „kémia” hozta össze és tartja össze a mai napig. A néhol sikító, néhol lágyan búgó orgona hangját kemény rockdobolás és virtuóz slap-basszusjáték fogja közre, egyedi hangzást kialakítva. A saját műsor mellett a B2B3 hiteles előadója a világ egyik leghíresebb progresszív Hammond triója, a Niacin zenekar repertoárjának. A fesztiválon két fantasztikus énekes, Koós Réka és Tóth Vera lesznek vendégeik.
Horváth Krisztián – Hammond B3, szintetizátor
Takács R. Adrián – basszusgitár
Blaskó György – dob
www.myspace.com/b2b3trio

Syndicate content